התקופה המודרנית בה אנו חיים, ובמיוחד בעידן הדיגיטלי, אשר נראה כי הגדיר מחדש את הקשרים והיחסים החברתיים שלנו, המתרכזים במרחבי הרשת הדיגיטלית ומתרחשים כבר פחות פנים אל פנים, נראה כי פעולות כמו סיוע ועזרה לזולת, הפכו לפעולות נדירות למדי. אך למעשה, עוד לא אבדה תקווה ואתם מוזמנים להכיר את תופעת הפילנתרופיה.
מה זה פילנתרופיה?
מקורה של המילה פילנתרופיה היא בשפה היוונית העתיקה והתרגום המילולי שלה הוא אהבת אדם, כאשר ההגדרה העברית – מילונית והמשמעות המקובלת למילה זו היא נדבנות, הבאה לידי ביטוי בתרומתם של כסף, שירותים, מוצרים או זמן, ללא כל תמורה, כאשר המטרה העיקרית ברוב המקרים היא ליצור עולם טוב יותר ולשפר את איכות החיים של הזולת. ניתן להבין אם כן, כי פילנתרופיה מהווה מקור הכנסה עיקרי לארגוני דת, מפעלי חינוך, תחומי אמנויות שונים, עמותות וארגונים, הפועלים לסיוע הומניטרי ועזרה לזולת. קרנות סיוע לעמותות הן דבר חשוב שכן נדבנות ותרומות מסוג זה, שונות מהותית מתרומה אקראית וחד פעמית, כשהן מאפשרות תכנון וניהול השקעות חברתיות והופכות את התרומה לאסטרטגיה של ממש לקידום והפיכת העולם למקום טוב יותר.
סוגי פילנתרופיה
בעוד שנראה כי המושג נדבנות אינו נתון ליותר מידי חילוקים ופירושים, קיימים למעשה מספר סוגים של פילנתרופיה:
פילנתרופיה מסורתית
זוהי למעשה סוג של פילנתרופיה 'רגילה' ונטולת אינטרסים, של אדם בעל אמצעים, שהחליט לתרום מהונו או זמנו למטרות חברתיות שונות. סוג פילנתרופיה זה מתרחש לרוב בחשאיות, ללא מטרות נסתרות ורצון להתפרסם, כאשר מדובר בפעילות ללא מחויבות כלשהיא מצד הפילנתרופ לטווח הארוך.
פילנתרופיה אסטרטגית
בניגוד לפילנתרופיה המסורתית נטולת האינטרסים, לסוג זה של פילנתרופיה נלווים אסטרטגיות ומטרות עקיפות לתרומה החברתית, דוגמת השפעה פוליטית, או ניסיון להשפיע על השיח הציבורי, כמו גם יצירת תדמית חיובית ואוהדת. פילנתרופיה אסטרטגית נפוצה בעיקר בתרומות של תאגידים, אשר מלבד האסטרטגיות העסקיות / פוליטיות שלהם, נהנים גם מכך שתרומות אלו פטורות ממס.
כיצד ניתן לקבל סיוע מקרנות פילנתרופיות?
אם אתם חברים בעמותה או פועלים לגיוס כספים למטרה מסוימת, סביר להניח כי נחשפתם לעובדה שגיוס כספים היא משימה לא פשוטה, בטח במציאות הכלכלית המורכבת של ימינו וכדי לקבל סיוע מהקרנות הפילנתרופיות השונות, תוכלו לעיין במאגר הקרנות הפילנתרופיות, לחפש כאלו התומכות בתחום בו אתם עוסקים ולהכין מסמך בקשה, כולל תיאור הפרויקט.
מלבד הקרנות הפילנתרופיות המחלקות מענקים, ישנן קרנות פילנתרופיות המפעילות בעצמם פרויקטים קהילתיים שונים וקרנות המשלבות פעילות מימון, עם ניהול פרויקטים קהילתיים באופן עצמאי.
פילנתרופיה – להפוך את העולם למקום טוב יותר
ניתן לראות אם כן, כי גם במציאות המודרנית – דיגיטלית של ימינו, בה מרבית הקשרים החברתיים מתרחשים בזירה הדיגיטלית, עדיין קיימים אנשים בעלי הון עצמי המעוניינים לתרום מזמנם וכספם לטובת האחר באמצעות פעילויות פילנתרופיות התנדבותיות, המחולקות לפעילות פילנתרופית מסורתית, נטולת אינטרסים ולפעילות פילנתרופית אסטרטגית.